Varför skriva högskoleprovet?

Det finns en rad anledningar till att skriva högskoleprovet. De flesta skriver provet för att öka sina chanser till att komma in på önskad högskole- eller universitetsutbildning. Antingen så känner man med sig att ens betyg inte kommer räcka till, eller så vet man att man har för lågt snitt (om man redan gått ut), eller så vill man bara göra provet för att ha en extra möjlighet att komma in även på detta sätt.

Det finns flera andra anledningar, bland andra vanliga anledningar till att skriva högskoleprovet finner man saker som att man vill testa sina kunskaper, att man tävlar mot sina vänner om vem som skriver högst och att man helt enkelt vill hålla hjärnan skarp.

Varför bör man då skriva högskoleprovet? Ja, om ingen av anledningarna ovan passar in så finns det kanske inte så stor anledning att skriva det – men även om man kanske inte vill skriva högskoleprovet och även om man tror att ens betyg kommer räcka så skadar det aldrig att ytterligare öka ens möjligheter.

Det är också vanligt att man börjar plugga ett program bara för att förstå att man vill plugga något annat, och då är det inte säkert att ens betyg är tillräckligt bra – tänk om man då redan har ett färdigt högskoleprovsresultat att falla tillbaka på! Självklart kan man skriva provet och sedan söka, men smidigast är ju att man redan har det gjort. Speciellt eftersom man då slipper nervositeten ”tänk om jag inte kommer in”, ”tänk om jag inte skriver bra på högskoleprovet, då kommer jag inte komma in”…

Hur som helst, du har absolut ingenting att förlora på att skriva högskoleprovet. Så varför inte göra det, oavsett om du inte behöver det just nu? Trots allt så är ju provresultatet fem år – det är lång tid som mycket kan hända på…

24 Jan 2013