Om ljudböcker

Vad är en ljudbok? Som namnet avslöjar så är det en bok som inte är i traditionellt format, utan som är inläst och sedan spelas upp för den som lyssnar på den. Man kan alltså ta del av bra litteratur utan att själv läsa.

Detta är ypperligt till exempel om man har dyslexi. Att läsa en bok är svårt för en dyslektiker och tar mycket tid, men att lyssna på en bok kan en dyslektiker göra minst lika bra som en person utan dyslexi.

Har man synfel är det heller inte helt klart att man vill läsa - dels anstränger läsandet ögonen, dels innebär det att man måste ha särskilda glasögon på sig. Och har man svåra synfel så är ljudböcker oftast enda alternativet, eftersom man inte ens med glasögon eller linser ser tillräckligt bra för att läsa fullt ut.

Dessutom är bra ljudböcker också mycket mer praktiska än vanliga böcker. De tar ju inte upp någon plats! Alla som varit hemma hos en boknörd har sett igenproppade rum fulla av bokhyllor, men ljudböcker lagras ju digitalt så de tar inte upp någon plats, vilket är jättebra ur en interiördesign-synpunkt.

Vidare så är det skönt att slippa släpa runt på en bok, man kan bara sätta i hörlurarna och köra. Perfekt, eller hur?

18 Nov 2014