Ta hand om dina tänder

Att sköta om sina tänder dagligen är nyckeln till en god tandhälsa. Men hur gör man för att slippa laga hål när man besöker tandläkaren? Vi tipsar: 

Borsta

Börja med att att borsta insidan av dina tänder. Håll tandborsten så att handtaget pekar rakt ut från munnen när du borstar framtänderna och se till att hålla samma vinkel när du byter tänder. Borsta insidan på varje tand noggrant och glöm inte visdomständerna även om de är svåra att nå. Ta sedan tuggytan som du gnuggar åt båda håll och avsluta sist med att borsta framsidan av tänderna med en roterande rörelse så att du når in under tandköttet också. En normal tandborstning tar mellan 2 minuter och 5 minuter. Går det snabbar än 1 och en halv minut gör du fel! 

Använd tandtråd 

Varje kväll! Minst! tandtråden är inte till för att få bort matrester som fastnat utan för att förhindra plackbildning och karies. Det är jättesvårt att få in en tandborste mellan tänderna och det är där tandtråden kommer in i bilden. Använd gärna en på ett handtag. Tryck in tandtråden mellan tänderna och se till att du kommer ner i tandköttet. Det kan blöda lite om du inte gör det ofta, men ju oftare du använder tandtråd (eller en mellanrumsborste) desto bättre kommer ditt tandkött att må och det kommer inte blöda eller göra ont efter 2-3 dagars användande. 

20 May 2020