Tips på bra köksknivar

Matlagningskonst är ett ämne som intresserar väldigt många människor idag. I och med att matlagning är ett stort intresse blir även utrustning som bra kockknivar viktigt. Om du har använt en riktigt skarp, bra kniv när du lagat mat så vet att det gör skillnad. Man kan göra finare snitt, tunnare skivor och snyggare dekorativa snitt. Det är även lättare att hacka och skiva samt risken att man slinter och skadar sig blir mindre. Det är en väldigt stor skillnad mellan en vanlig kökskniv och en riktigt bra kvalitetskniv. Två av de mest populära märkena på köksknivar idag är Global samt Kai Shun. Det finns dock en stor mängd märken och sorter att välja mellan, och valet kan vara riktigt svårt. Bra information om vilka knivar som anses som bra är matlagningssidor, webbsidor som behandlar köksknivar specifikt som globalknivar.nu samt återförsäljare av köks och inredningsprodukter. På de flesta av webbsidorna kan du även hitta recensioner, guider samt billiga erbjudanden. Tänk på att alltid leta ordentligt innan du köper för att hitta de bästa erbjudandena.

Ett val som många funderar på är ifall en kökskniv i europeisk stil eller japansk stil passar bäst. Det finns både likheter och skillnader mellan de två sorterna.

Europeiska knivar som tyska kockknivar är omtyckta av många. Jämfört med japanska knivar har de en rad fördelar. De är gjorda av mjukare stål som är robust och tåligt så de är ganska svåra att ta sönder. Om du hackar tjocka eller hårda livsmedel är tyska eller europeiska knivar att föredra. De är lättare att vässa än japanska knivar. De som många anser är en nackdel är att man måste vässa dem oftare eftersom de håller skärpan sämre. Europeiska knivar flexar och böjer sig lättare vilket gör vissa typer av snitt lite svårare. De är oftast aningen tyngre än japanska knivar samt är ofta tjockare. Japanska knivar som global knivar eller Kai Shun är väldigt populära. Det beror på ett antal egenskaper som många tycker om. För det första är de gjorda av väldigt hårt stål som håller skärpan väldigt bra. De behöver vässas väldigt sällan, det kan gå många år mellan slipningarna. Det hårda stålet kan dessutom vässas till en otrolig skärpa. De kan även göras tunna och lätta. Kombinationen av att de är lätta och vassa gör att många upplever att japanska knivar är lätta att hantera. Det går att skära fina snitt, dekorationer samt filea väldigt fint. Det finns dock ett antal nackdelar med denna sorts köksknivar. I och med att stålet är väldigt hårt är det även skört. Det spricker eller går sönder lättare än det mjukare stålet i europeiska knivar. Man måste vara väldigt försiktig med att bända eller böja med en globalkniv eller Kai Shun, de går lättare sönder än tyska kokknivar. De är även svårare att vässa, man behöver ofta specialverktyg för att slipa dem på rätt sätt.

Oavsett om du väljer en kniv i japansk eller europeisk stil är det viktigaste trots allt ditt intresse och passion för matlagning, utrustningen gör det bara lättare.

6 Nov 2014