Turista på cykel och upplev mer

På cykelresa i vacker miljöNär man hör ordet ”semester” tänker många direkt på en solig sandstrand på Mallorca, en kulturresa till Wien, en partytripp till London eller en bilsemester genom Spanien och Portugal. Och det är förvisso inget fel på någon av dessa semestrarna, men något som även hängivna cyklister missar att tänka på är att kombinera semestern med sin hobby – cyklingen.

Att cykla är nämligen ett ypperligt sätt att upptäcka främmande städer, länder och sevärdheter på. En av de största fördelarna med att cykla är givetvis friheten – om du cyklar förbi ett litet konstgalleri i en fransk by har du alla möjligheter att stanna till, ta en paus, prata lite med ägaren och njuta av konsten. Åker du tåg eller buss har du ingen sådan möjlighet och åker du bil kommer du förmodligen att missa galleriet eftersom du helt enkelt swischar förbi det. Ytterligare en fördel med att cykla är att alla som cyklar kan njuta av natur, utsikter och sevärdheter – kör man bil så får ju föraren svårt att njuta av sådant eftersom denne måste hålla ögonen på vägen.

Det kan dock vara svårt att själv sätta upp en cykelrutt i ett främmande land, för att inte tala om svårigheterna och extrakostnaderna med att transportera ett par cyklar på flyget. Det är här som cykelresor kommer in i bilden. Genom att boka en cykelresa får du ett komplett paket: du får en färdig rutt som sammanställts av proffs, ofta komplett med avstickare och olika sevärdheter längs med vägen, de tar hand om övernattningarna (du behöver bara ta dig från hotell till hotell i enlighet med ruttplanen), du får också kartor och annat material som hjälper dig längs vägen. Dessutom kan du för en billig penning hyra cyklar av arrangören. Transport av ditt bagage från hotell till hotell brukar ingå i paketpriset.

Så varför inte testa en cykelresa nästa gång du ska på semester? Du kommer inte bara återvända hem med en massa nya intryck, utan du kommer även att återvända full av energi, i minst lika bra fysisk form som när du lämnade Sverige!

30 Mar 2014