Test av vinterdäck

VinterdäckHur vet man vilka bildäck som är de allra bästa? Man kan förstås ta en titt på däck bäst i test 2014 eller för tidigare år. Det här är däcktester som utförs av branschfolk och som publiceras online och i tidningar. Det kan vara riktigt kul att se en film online där man testar olika vinterdäck. Då slipper man ju själv vara den som glider omkring med de nya däcken som inte var så bra som man hade tänkt. Visst är det så att den som testar kan ha en subjektiv mening om vad som är bra men i ett bra test så ingår det parametrar som inte är subjektiva som:

  • Väggrepp

  • Bromssträcka

  • Gummits kvalitet

  • Körning på olika väglag

  • Stabilitet

  • Vattenplaning

Däckets syfte

När man läser ett däcktest så måste man betänka att olika däck används på olika sätt. Vi kör inte alla på samma väglag och hur man använder sin bil kommer att påverka vilken däckmodell man bör välja. Det första man bör göra är alltså att fundera på var man kör mest och hur ofta. Är det landsväg året om där man även ofta kommer ut på mindre vägar som inte underhålls så väl så ska man givetvis satsa på sommardäck och vinterdäck som har bevisat hög prestanda och goda köregenskaper. Om det handlar om däcken som ska användas i yrkeskörning som lastbilsdäck så får man förstås se på unika tester som är utformade just för dessa och som beaktar det som ingår i den här typen av körning.

Kom ihåg att tester sällan är helt objektiva. När du läser ett däcktest så är det ofta så att tidningen eller sajten gör reklam för en viss däckmodell och det här ska man tänka på oavsett om man köper däck online eller hos en däckverkstad.

31 Mar 2014