Sökmotoroptimering

seoVarför lära sig sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering blir mer och mer populärt och numera pratar de flesta tjänsteföretagare i Sverige om att synas på Google. Men många vet inte ens skillnaden mellan att synas i Googles "organiska" sökresultat och att köpa Adwordsannonser. Så vad har man då att vinna på att lära sig grunderna i sökmotoroptimering? Det finns mycket man kan ha nytta av och nedan listas de viktigaste punkterna.

  1. För att Google ska kunna läsa din site kan måste den innehålla hyfsad kod, inte alltför mycket bildbaserad layout eller tunga funktioner i flash. Genom att göra din site "lätt", snabb och enkel för sökmotorerna så blir den även snabb och enkel att hantera för kunderna.
  2. En sökmotoroptimerad sida ska göra det lätt för Google att se vilken eller vilka produkter eller tjänster som är viktigast på din site. Detta görs till exempel med lätt och tydlig navigering som framhäver de viktiga sidorna, till exempel genom att länka till viktiga sidor från sitens samtliga sidor. Detta hjälper både kunder och sökmotorerna att ledas dit du vill.
  3. Sökmotoroptimerare brukar säga att du ska lägga fokus på vad som en site eller sida verkligen handlar om, ofta genom att skriva en saklig titel, nämna söktermer i rubriker, sammanfattningar och så tidigt som möjligt i texten. Detta är samma sak som nyhetstidningar gör. De försöker skriva det väsentligaste fört, för att sedan fylla på med mer och mer detaljer. Detta minskar chansen att kunder tappar tålamodet och tvingar dig att skriva text som är rakt på sak.
  4. Genom att göra nyckelordsanalys och kolla upp din konkkurrens i Adwords så får du inte bara reda på massor med matnyttig information om dina konkurrenter utan får dessutom en tydligare bild av vad potentiella kunder faktiskt söker efter i Google. Allt tack vare Googles generösa verktyg som syftar till att du ska betala mer för annonser. Du kan istället sökmotoroptimera din site och få in samma besökare som du inte ens visste fanns, helt gratis.

Om du vill lära dig mer, gå till Sveriges största site om sökmotoroptimering.

1 Feb 2011