Regler för vinterdäck

VinterdäckDatum för krav på vinterdäck

Enligt lag ska ALLA personbilar ha vinterdäck på sina hjul mellan den första december och den 31:a mars. Man FÅR dock använda vinterdäck även tidigare och senare och om vinterväglag råder så är man återigen TVUNGEN att se till att ens bil har vinterdäck.

Vad innebär vinterväglag?

Vad som menas med vinterväglag är när något av nedanstående förekommer på den körsträcka som ligger för en:

  • Is
  • Snö
  • Snömodd
  • Frost

Det är den lokala polismyndigheten som avgör om vinterväglag råder, men ofta är det uppenbart och bilföraren har ett ansvar att förstå vad termen innebär. Är man osäker kan man ringa sin lokala polismyndighet.

Vinterdäckens standard

Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, men man rekommenderas att se till att ha väldigt god marginal - gärna det dubbla. Jämför med sommardäck som enligt lag ska ha minst 1,6 mm mönsterdjup, men som rekommenderas ha minst 3 mm.

Vinterdäcken ska vara välhållna, skötas med omsorg, ses över med jämna mellanrum och aldrig ha en ålder på mer än tio år eftersom gummit efter så lång tid inte längre duger - oavsett om man kört mycket på däcken eller ej.

Dubbdäck och friktionsdäck

Det finns två typer av vinterdäck: dubbdäck och friktionsdäck/dubbfria däck. De dubbfria däcken är mer flexibla eftersom man FÅR köra med dem hela året, medan dubbdäcken enligt lag ska av senast den 15:e april. Detta är för att dubbdäcken sliter väldigt mycket på vägarna, så pass mycket att vissa kulturmärkta vägar i utvalda städer i Sverige aldrig tillåter bilar med dubbdäck att beträda dem - hur mycket snö och is det än är.

Köp nya vinterdäck online

Idag kan man beställa sina nya vinterdäck online, kolla in sajten vinterdäck. Det enda du behöver knappa in är din bils registreringsnummer, sedan hittar sökmotorn lämpliga alternativ i varierad prisklass. Supersmidigt!

 

24 May 2014