Kontaktlinser nu och då

LinserDen första kontaktlinsen som tillverkades var gjord i vanligt glas och var av sin natur och mycket obekväm att använda. Detta var år 1887, och den som hade förmånen att få prova kontaktlinser kunde då inte bära linserna i mer än någon timme åt gången. På grund av det dyra materialet och den bristande funktionaliteten massproducerades aldrig plexiglaslinsen, och det primära sättet att korrigera synfel förblev glasögon och monoklar i ytterligare ett par år.

Kontaktlinserna fick en renässans under 1940-talet, då en kontaktlins tillverkad av plexiglas etablerades på marknaden. Dessa linser blev framför allt populära i filmbranschen, där de underlättade jobbet för skådespelare som hade synfel. I övrigt fanns det inte särskilt mycket utrymme för vanliga konsumenter att använda kontaktlinser, då materialet var oerhört dyrt. Även om plexiglas-linserna var bekvämare än sin föregångare, glaslinsen, kunde de ändå inte bäras i mer än ett par timmar åt gången, vilket bidrog till att linser inte var något vidare attraktivt synkorrigeringsmedel.

Efter att den första mjuka kontaktlinsen introducerades i mitten av 50-talet fick dock fenomenet kontaktlinser en skjuts framåt. Nu blev det möjligt för vanliga konsumenter att använda sig av linser - dels eftersom att kunde bäras en hel dag i sträck utan att tas ur, och dels för att materialet var mycket billigare och gjorde att man inte behövde vara förmögen för att ha råd att köpa linser. Efter den första mjuka kontaktlinsens intåg har utvecklingen gått raskt framåt, och idag är det möjligt för den som vill köpa linser att välja produkter från en mycket bred marknad med en hel uppsjö av olika produkter och varumärken från en mängd olika stora tillverkare. Förr var det även vanligt att personer med astigmatism inte kunde använda kontaktlinser, men idag kan kontaktlinser korrigera alla synfel och passar för så gott som alla ögon. Idag finns det dessutom linser tillverkade av ett material som heter silikonhydrogel, vilket gör det möjligt att ha linser i ögonen även när man sover - alltså 24 timmar om dygnet – exempelvis linsen Biofinity. Det går även att hitta linser med egenskaper och material som är så gott som skräddarsydda för olika användares ögon och synfel, vilket gör det enkelt, komfortabelt och tryggt att använda kontaktlinser.

23 Feb 2012