Felaktigt dömd?

AdvokatEtt fall som fått mig att undra mycket på senare tid är det med 66-åringen som friades efter att ha blivit dömd för våldtäkt på sin dotter. Efter att ha suttit över 9 år i fängelse har mannen nu friats från alla anklagelser som enligt Svea hovrätt inte längre håller som bevis. Dotterns vittnesmål godtas inte längre på grund av brist på vittnen och eftersom hon gjort viktiga ändringar i sitt vittnesmål. Mannens advokat menar att mannen dömdes utan tillräckligt mycket bevisbörda. Vidare menar advokaten i Helsingborg att mannen att det var fel att fälla utan tillräckliga bevis.

För några dagar sedan såg jag filmen Jakten med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Mads rollkaraktär blir falskt anklagad för att ha förgripit sig sexuellt på en liten flicka. Han arbetar på flickans dagis och är även en god vän till familjen. Flickan och Mats har en fin relation, hon tyr sig till honom och hon blir barnsligt förälskad i honom (ritar hjärtan och försöker pussa honom på munnen). När Mads karaktär avvisar dessa barnsliga försök till alldeles för mycket närhet blir flickan sårad. Som en mycket olycklig konsekvens av detta antyder flickan i upprört tillstånd för dagispersonal (och sedan föräldrar) att hon och Mads varit intima med varandra. Detta leder givetvis till starka reaktioner från alla i omgivningen. I väntan på rättegång blir Mats förslkuten av alla i det lilla samhället. Han förlorar jobb, vänner och blir misshandlad i den lokala affären när han försöker handla mat där. Han blir trakasserad in absurdum av alla i närheten innan han slutligen får upprättelse.

I fall som handlar om våldtäkt på barn tenderar vi att se rött. Enligt mannens advokat i Helsingborg så väljer man ofta att sänka bevisbördan för denna typ av brott, man fäller hellre än att fria så att säga. Vidare så mena advokatsamfundets ordförande att det är mycket svårt att bedöma våldtäkt i hemmet då det sällan finns vittnen. Jag vet för lite om flickan i fallet med 66-åringen i Helsingborg. Vet att hon var betydligt äldre än flickan i filmen. Kanske hittade hon på alltihop. Kanske var det ett barnsligt försök att få uppmärksamhet. Samtidigt, när den här typen av tvivel finns så kan jag inte låta bli att tänka att det är bättre att fälla än att fria. Män som Mads karaktär och (kanske) 66-åringen får helt enkelt "take one for the team" hur hemskt det än låter. Hellre det än att barn far illa eller misstros när verkliga brott har begåtts. Få hjälp av en advokat i Helsingborg: advokathelsingborg.net

21 May 2014