Catering – att driva ett cateringföretag

CateringAtt driva ett cateringföretag kanske inte verkar vara så svårt vid en första anblick. Men jag har haft förmånen att få lite inblick i det då jag nu flera gånger anlitat cateringfirmor vid olika tillfällen.

Om vi tänker oss att det handlar om en lite större cateringfirma med ett flertal anställda så kan det se ut så här:

Ekonomi / Budget Cateringfirman omsätter då kanske flera miljoner kronor vilket innebär att man har ansvar för en budget i den storleksordningen. Detta ställer då en del krav på ekonomiska färdigheter. Personal / personalansvar Du har ett personalansvar och måste se till att din personal både trivs, samarbetar bra, vidareutvecklas och du måste kunna fylla i luckor vid sjukdom och annan frånvaro. Du måste också kunna rekrytera och välja ut kompetent personal men som också skall fungera bra med den personal du redan har.

Lokaler När man driver restaurang, catering eller på annat sätt handskas med livsmedel ställs en del speciella krav kring hygien, ventilation osv. som den lokal du väljer för din verksamhet måste uppfylla. Du måste också se till att du känner till och följer de regler och lagar som finns kring detta – i annat fall kanske du måste upphöra med din verksamhet.

Mat och livsmedel Du måste givetvis ha stor kunskap och erfarenhet från mat, livsmedel, drycker mm samt kunna välja ut bra råvaror, hitta bra leverantörer osv. Det är förmodligen det som ligger dig närmast om hjärtat om du nu driver en cateringfirma så det borde inte vara så stort problem.

Kundservice Du måste också behärska den svåra men viktiga konsten att kunna ge kunderna bästa möjliga service och inte bara du själv utan hela din personal – det är så du får nöjda och återkommande kunder och kunder som sprider vidare.

Vi har sedan flera år anlitat Säbb & Blomqvist Catering i Stockholm och är mycket nöjda med dem. Besök gärna deras hemsida och kolla deras läckra menyer och deras vackra ”Årstids PDF-er”

De uppfyller alla ovanstående punkterna och lägger dessutom till passion, kärlek och omsorg om både mat och kund. En annan duktig och bra cateringfirma i Stockholm är Active Catering som jag också kan rekommendera.

 

10 Jan 2014