Canvas för måleri

CanvasCanvas är ett väldigt starkt material, som bland annat används för att tillverka segel och ryggsäckar. Det är dock också ett material som är oerhört populärt bland konstnärer – just målningar på canvasduk står för en stor del av världens mest berömda tavlor.

När det gäller canvas för måleri finns det flera olika typer, alla med olika för- och nackdelar. En vanlig typ av canvas är canvasdukar gjorda av ull. Dessa är de billigaste typerna av canvasdukar. De går att få i olika vikter, det vill säga tjocklekar. De billigaste dukarna är ganska löst vävna och kan gå sönder när du sträcker ut dem. Om du sträcker din canvasduk själv kan du förresten ofta hitta canvas billigare i byggbutiker än hos konstspecialister – det kräver dock som sagt att du själv lägger ner en del tid på att förbereda din canvas.

Canvas av lin anses bättre än canvas av ull, detta då trådarna är finare och väven tätare. Detta gör att denna canvas är mycket mindre benägen till att byta form eller täras. Som med allt annat får man alltså det man betalar för – antingen en billig duk där man måste göra en hel del jobb själv, eller en dyrare duk där man dock kan börja måla efter en lite mindre arbetsinsats!

29 Oct 2013