Är en massör och en massageterapeut samma sak?

Det är inte helt uppenbart vad som är skillnaden mellan en massör och en massageterapeut. Tyvärr så används utrycken ofta slarvigt av folk, och det finns de som erbjuder massage i Uppsala och på andra orter som utger sig för att vara både det ena och det andra utan någon egentlig grund att stå på. Man ska verkligen vara försiktig då man uppsöker en massagebehandling för att behandla fysiska besvär med spänning och smärtor. Om man går till en massör som har en månads utbildning så kan man inte förvänta sig att få en korrekt analys och behandling även om massören själv hävdar att han jobbar precis som en massageterapeut.

Svaret på frågan är givetvis nej, en massör och en massageterapeut är inte samma sak! Massageterapeuten har en utbildning som gör att han kan jobba med utvärderingar och undersökningar av muskler och leder på ett sätt som liknar naprapatens arbete. För att göra detta så krävs det längre och djupare utbildning än vad en vanlig massör har. Detta betyder dock inte att en duktig massör är värdelös då det handlar om behandlingar av muskelgrupper. Den som får massage i Uppsala vet att det här är ett fantastiskt sätt att bli av med stadens stress och jäkt. Visst kan en massör göra skillnad, men man kan inte begära av massören att ge insikter och kunskap om hur man kan motverka framtida problem med värk och stelhet så som en massageterapeut kan göra.

Massören och massageterapeuten

Det finns numera massörer som skulle kunna kalla sig för massageterapeuter men som av olika anledningar inte gör det, och så finns det massageterapeuter som egentligen inte förtjänar den här titeln. Anledningen till förvirringen vad gäller begreppen är att massageterapi som koncept och yrke är ganska nytt. De som utbildade sig till massörer under början av 1990-talet hade inte tillgång till vidareutbildning såvida de inte gav sig på en sjukgymnastutbildning. Idag ser det annorlunda ut och de skolor som erbjuder utbildningar med hög kvalitet utexaminerar massörer och massageterapeuter som verkligen är duktiga och som lever upp till sina titlar. Man får alltså slänga ett öga på massörens diplom för att avgöra om det handlar om en längre utbildning på minst ett år eller om personen har fått sin titel efter några månaders kvällskurs.

Viktigt med kvalitet

Kvalitet är viktigt oavsett vilken form av behandling som det handlar om. När du går till en skönhetsklinik för att få massage och zonterapi så kanske du inte bryr dig så mycket om massörens diplom. Har man inga smärtor eller spänningar så handlar det ju mest om att koppla av en stund och må bra. Även om man inte uppsöker massagen på grund av hälsoproblem så ska man vara noga med att bli behandlad på rätt sätt. Du ska ju inte betala dyrt för en behandling som din kompis kan ge dig hemma på köksbordet. Oljor som doftar gott i alla ära, men det är själva handarbetet som måste fungera på rätt sätt för att massagen ska ge bra resultat.

Problem med smärtor

Har man problem med smärtor i muskelgrupper och leder så kan man inte chansa på att en massör kommer att veta vad som bör göras. I detta läge så ska man ta sig till en klinik där det jobbar en naprapat eller massageterapeut som både undersöker och behandlar. Smärtor och spänningar som beror på ett felaktigt rörelsemönster kan inte botas med hjälp av massage. Man måste även bli medveten om hur man rör sig i vardagen och göra något åt detta. En duktig massageterapeut i Uppsala kan ge verktyg som gör att man blir av med problemen för gott. Massagen driver på läkningen och gör att man samtidigt mår bättre vilket givetvis är viktigt för den övergripande läkningsprocessen.

Välj rätt klinik

Den som aldrig har fått massage förr kanske tycker att det är svårt att veta vilken klinik man ska välja. Man kan förvisso få mycket information om massage i Uppsala på nätet, men en hemsida kan ju inte ge varje individ information som berör de egna problemen. Därför ska man se till att boka in ett möte med den massör eller massageterapeut i Uppsala som man tycker verkar vettig. Vid ett sådant möte så kan man diskutera vad som orsakar smärtor och hälsoproblem och hur en behandlingsplan med regelbunden massage skulle kunna se ut.

27 Dec 2012